Ablakcsere előtt mit érdemes átgondolni

A legtöbb régi lakásban az ablakcsere jelenti a legjobb befektetést, hiszen viszonylag kedvező áron csökkenthetjük vele a fűtési költségeinket! Ráadásul biztonsági szempontból is jó ötlet, ha régi ablakunkat és ajtónkat újra cseréljük.

Ha meg egy régi ingatlant vásároltunk meg, akkor az ablak és nyílászáró csere mindenképpen a lakásfelújítás része kell, hogy legyen. Ilyenkor viszont sok kérdés merülhet fel bennünk, amikre a lentiekben próbálunk választ adni.

Milyan anyagból legyen az új ablakunk?

Talán ez az ami legelősször eszünkbe jut. A nyílászárók háromféle anyagból készülhetnek:

  • fa
  • alumínium
  • műanyag

Ezen kívül van még egy fajta, ami a fentiek kombinációja.

Az emberek többsége a műanyagot választja mivel ez a legkedvezőbb árú. A fa nagyon drága és kevesebb ideig bírja, mint a műanyag, de cserébe nagyon szép. Az alumínium nagyon tartós, de még a fánál is drágább.

Mint látható az anyag kiválasztása az igényeink és a pénztárcánk szabja meg.

Egyéb szempontok ablak csere esetén?

A költségek mellett még az alábbiakra érdemes figyelni:

  • tartósság
  • időtállóság
  • környezeti hatások

Ha az ár nem fontos szempont, akkor érdemes a fentieken elgondolkodni. Ha lakásfelújítást tervezünk, akkor érdemes minél tartósabb elemeket beszerezni. Ablakok és egyéb nyílászárók esetében pedig ha hosszútára gondolkodunk, akkor mindenképpen azt válasszuk, ami a lehető legtovább bírja.

Miért éri meg műanyagot választani?

A műanyag nyílászárók az évek alatt megelőzték a fa nyílászárókat. Ennek a jelentősen alacsonyabb ár és a hosszú élettartam az oka. Továbbá jól szűri a zajt és még biztonságosabb is.